Met 3 inwonende kinderen kost ons huishouden 1.500 tot 2.000 euro per maand. Toch keert ondernemer Francis (55) zichzelf maar 1.250 euro nettoloon uit

Francis Demuynck (55) maakte twee faillissementen en een echtscheiding mee, maar veerde telkens weer recht. Intussen is hij een succesvol freelance finance consultant en daarnaast beheert hij ook het KOFonds, een vereniging voor zelfstandigen. Hij runt dus twee ondernemingen, waarvan één met zijn nieuwe partner. Voor ons geeft hij een inkijk in zijn portefeuille: “Aangezien ik mezelf interessante voordelen zoals een firmawagen, tankkaart en gsm kan toekennen, vermoed ik dat ik nu meer verdien dan in loondienst.”

“Na een loopbaan in finance en accounting werd ik in 2014 zelfstandige. Vrijwel meteen nadat ik die knoop had doorgehakt, startten mijn toenmalige vrouw – die een horecazaak begon – en ik een vennootschap om onze activiteiten te bundelen. Helaas was dat geen lang leven beschoren en in 2016 tekenden we het faillissement, wat ook het einde van ons huwelijk betekende. Ik heb toen toch enkele maanden zwarte sneeuw gezien. Op een gegeven moment moest ik aan de pomp zelfs nadenken of er nog genoeg geld was om te tanken.”

“Gelukkig sijpelde het geld langzaam maar zeker weer binnen – ik heb dan ook een echt knelpuntberoep. Met mijn nieuwe vennootschap werk ik nu bij verschillende bedrijven als interim manager. Aangezien ik mezelf interessante voordelen zoals een firmawagen, tankkaart en gsm kan toekennen, vermoed ik dat ik nu meer verdien dan in loondienst.”

KOFonds – het eerste Vlaamse broodfonds

“Eind 2019 stortte ik me in een nieuw avontuur. Via een tweede vennootschap samen met mijn nieuwe partner beheer ik het eerste Vlaamse KOFonds. Uit ervaring weet ik immers dat een private ziekteverzekering een rib uit je lijf kost – zeker als je al een jaartje ouder bent en een medische voorgeschiedenis hebt. Tijdens online research stootte ik op de Nederlandse broodfondsen. Meteen was ik fan van hun concept: een groep zelfstandigen vormt samen een vereniging en betaalt naast een eenmalige instapkost van 250 euro maandelijks 10 euro lidgeld. Als één iemand van de groep uitvalt, dan wordt aan ieder lid gevraagd om maandelijks zo’n 25 euro te schenken. Zo kan de arbeidsongeschikte ondernemer een jaar lang iedere maand 500 tot 1.000 euro ontvangen.”

“Sinds begin dit jaar is het eerste Kleine Ondernemers Fonds in Oosterzele een feit! Mijn droom is om mijn zelfstandige activiteit volgend jaar wat te kunnen terugschroeven zodat ik me meer op dit project kan toeleggen. De bedoeling is om mijn prestaties te factureren aan de vereniging op basis van het aantal deelnemers, maar momenteel zijn er nog te weinig leden om al rendabel te kunnen zijn.”

Loonberekening

“Op dit moment werk ik voltijds als freelancer, waarvoor ik per uur 80 euro vraag. Sommige opdrachtgevers vinden dat veel, maar ik bied als controller en finance manager verdiepende skills die uniek zijn in de financiële wereld. Bovendien beseffen mensen niet altijd dat dit mijn bruto uurtarief all-in is. Een werkgever betaalt sociale bijdragen, voordelen in natura, vakantiegeld, een eindejaarspremie… Dat zit allemaal in mijn prijs.”

“Per maand keer ik mezelf zo’n 1.250 euro uit, wat neerkomt op een bruto jaarloon van 15.000 euro. Dat klinkt weinig, maar alle kosten zoals mijn wagen, de verwarming, water en huur van onze huidige woning zitten in mijn vennootschap. Daarop word ik ook nog wel belast. Andere kosten gaan naar de online en ‘live’ cursussen die ik volg, van PowerPivot (een tool om krachtige gegevensanalyses uit te voeren in Excel, red.) tot Neuro-Linguistic Programming (NLP).”

Binnenkort zal dat huren trouwens niet meer nodig zijn. Vorig jaar hebben mijn zussen en ik een schenking van mijn ouders ontvangen, waardoor mijn partner en ik een instapklare woning van 400.000 euro in Gullegem konden kopen. Hiervoor lenen we 250.000 euro op 15 jaar. De benedenverdieping zullen we gebruiken als kantoor, dus mijn vennootschap zal aan ons privé huren voor 1.250 euro per maand. Daarmee wordt onze lening van 1.650 euro per maand al grotendeels gedekt. Zelfs ik heb nog een fiscalist nodig om dit soort constructies uit te dokteren. (lacht)

Maandelijkse kosten

“Onze gas en elektriciteit komen samen op ongeveer 400 euro per maand. Mijn hybride firmawagen zorgt al voor bijna de helft van de elektriciteitskosten met om en bij de 4.000 kW aan jaarlijks verbruik. Vanuit mijn bedrijf heb ik ook twee tankkaarten, die kunnen worden gebruikt om benzine te tanken én de laadpaal te activeren.”

Maandelijks stuur ik 500 à 750 euro naar de gemeenschappelijke pot, mijn vrouw schrijft 1.250 euro over. De rest gaat naar onze persoonlijke rekeningen. Daarmee betaal ik onder meer de studie, het zakgeld van 80 euro per maand en andere uitgaven van mijn jongste dochter. Ook mijn vrouw betaalt met haar rekening de studie en de huur van het studentenkot van haar jongste zoon.”

“Ons gezinsbudget gaat momenteel vooral naar de boodschappen. Met drie kinderen die nog thuis wonen met elk een vriendje of vriendinnetje is het bij ons aan tafel soms full house, waardoor de kosten voor eten, drinken en huishoudmiddelen maandelijks tussen de 1.500 euro en 2.000 euro liggen.”

Beste koop

“Mijn hybride wagen die ik sinds vorig jaar lease via de zaak. Fijn om dagelijks zo’n 50 kilometer te rijden op een milieuvriendelijke manier.”

Duurste koop

“De aankoop van onze eerste woning samen, een grote stap.”

Grootste miskoop

“Mijn twee faillissementen, waaronder meer dan twintig jaar geleden de overname van het autocarbedrijf van de familie van mijn ex-vrouw. Dat bleek een doodlopende sector, waardoor we onze woning moesten verkopen en ik er een schuld van 80.000 euro op nahield. Ook onze horecazaak sloeg op twee jaar tijd een financieel gat van 35.000 euro én veroorzaakte onze breuk. Dankzij een goed afbetaalplan ben ik er langzaam weer bovenop gekomen.”

Wat als ik de lotto win?

“Dan zou ik de lening voor onze zopas aangekochte woning gedeeltelijk afbetalen en een schenking doen aan mijn kinderen.”

Maakt geld gelukkig?

Money isn’t everything, but it helps until everything comes along. Geen geld hebben is wellicht de grootste oorzaak van jaloezie, ruzie en echtscheiding. Dat heb ik aan den lijve ondervonden.”