De onverwachte uitsluitingsclausule

Hoi, ik ben Emma, eigenaar van een klein maar gezellig bloemenwinkeltje. Ik doe dit met hart en ziel. Je kunt me zelfs elke dag al om 6 uur vinden achter mijn toonbank! Ik zou me geen ander leven kunnen voorstellen.

Onlangs kreeg mijn beste vriendin, die ook een ondernemer is – ze heeft een kledingboetiek – het nieuws te horen dat ze enkele maanden niet zal kunnen werken vanwege een operatie. Op zich zou je denken, niet leuk maar goed, daarna ga je gewoon verder. Maar blijkbaar zijn de vaste kosten te hoog en is niet kunnen werken een ramp. Het is zelfs zo erg dat ze daarom waarschijnlijk haar zaak moet sluiten, en dat raakt me diep. Het zette me ook aan het denken over wat er in mijn geval zou gebeuren als ik ooit in eenzelfde situatie terechtkom. Geloof me, de kosten voor mijn bloemenwinkel kunnen behoorlijk oplopen!

Dus ging ik op onderzoek uit naar een verzekering die mijn vaste kosten zou dekken als ik een tijdje niet meer zou kunnen werken. Ik was best blij toen ik dacht dat ik iets had gevonden wat leek te passen. Maar toen ik die ontdekking deelde met mijn vader – hij is altijd mijn rots in de branding als het om geldzaken gaat 😊 – kwam heel snel de ontnuchtering! Blijkt dat er een of andere clausule in die polis zit die te maken heeft met een operatie die bijna 10 jaar geleden plaatsvond.

Hij zei: “Herinner je je nog die keer dat je je enkel brak tijdens het skiën? Wel, hier staat dat enige gevolgen van die breuk en operatie zijn uitgesloten.” Enfin, er zit dus nog steeds een stuk metaal in mijn been van die operatie. Hoewel mijn enkel tegenwoordig behoorlijk goed werkt, is er altijd die kans dat dat stuk metaal eruit moet. En als dat gebeurt, kan ik waarschijnlijk wel een maandje of twee niet staan, met al die revalidatie erbij. Dat zou dus al een groot risico kunnen betekenen voor mijn bloemenwinkeltje…

Ik heb dan met mijn vader wat verder gezocht naar allerlei manieren om mij op een kosteneffectieve manier te beschermen, en zo ontdekte ik KOFonds! KOFonds is een groep ondernemers die elkaar een helpende hand bieden als het even tegenzit. Ook het sociale idee sprak me onmiddellijk aan! We zetten wat geld opzij – het blijft gewoon van jou als er niemand ziek wordt – maar als er iemand uit de groep steun nodig heeft, wordt elke maand een kleine som geschonken, belastingvrij, aan de ondernemer in nood.   Zo kan die ondernemer wellicht al het grootste deel van de vaste kosten betalen en hoeft een kleine tegenslag niet uit te draaien op een ramp.  Het voelt ook goed om te weten dat ik niet alleen sta in deze situatie en dat ik kan rekenen op de steun van mijn collega-ondernemers.

Ik hoop dat ik met mijn verhaal kan laten zien hoe belangrijk het is om jezelf financieel te beschermen, zelfs als het lijkt alsof een oude operatie ver achter je ligt. Het heeft me geleerd dat er altijd manieren zijn om jezelf te verzekeren en dat de steun van een hechte gemeenschap van ondernemers echt van onschatbare waarde is. Samen zorgen we ervoor dat tegenslagen geen ramp worden!