De collectieve revolutie: Broodfondsen  – deel 4

De werking van KOFond is gebaseerd op de Nederlandse Broodfondsen. In een reeks van 5 artikelen schetsen we het reilen en zeilen van deze Broodfondsen. De jaarvergadering IJsselmonde, 30 maart 2022  – Jaarvergadering van Broodfonds Kamper Knip.   Plotseling slaat de sfeer om in de showroom van scooter- en motorhandel IJssel Motoren. Zo’n dertig hoofden in het zaaltje …

Help!! Ik ben ziek.

Aolsan voort doen.   Osan deure doen.   Goede zaken doen. Zoals iedereen wel weet, een zelfstandig ondernemer doet voort en wordt nooit ziek. Ziek zijn, dat staat niet in het woordenboek, dat hoort niet bij de job. En toch… Ziek worden als zelfstandige? Dat staat niet in je woordenboek. Wie niet werkt, valt immers zonder inkomen. …

AI en Big Data rukken op in verzekeringen, zorgen over discriminatie groeien – deel 1

Verzekeraars hopen door data persoonlijkere producten te kunnen aanbieden aan klanten. Experts waarschuwen voor discriminatie en uitsluiting. Wordt de grondslag van verzekeringen, solidariteit, uitgehold? Een ongeluk zit in een klein hoekje. Verzekeraars hopen met hulp van data hun klanten meer persoonlijke producten te kunnen aanbieden. Een nieuwe woning, maar geen schadeverzekering omdat het huis in …

De collectieve revolutie: Broodfondsen  – deel 3

De werking van KOFonds is gebaseerd op de Nederlandse Broodfondsen. In een reeks van 5 artikelen schetsen we het reilen en zeilen van deze Broodfondsen. Samen deel uitmaken van een groep Dat is precies zoals het werkt, stelt sociologe Eva Vriens. Zij promoveerde in 2021 op een onderzoek naar Broodfondsen: Mutualism in the 21st Century: The Why, …

Loshouden, meemaken en samenredzaamheid  

Deel 2 – Onderzoek naar samenredzaamheid Het woord ‘samenredzaamheid’ bevindt zich in een conceptuele wordcloud waarin nog vele andere, thans populaire begrippen figureren: co-creatie, coproductie, participatiesamenwerking. Samenredzaamheid is samenwerking binnen de kring van mensen die samen met elkaar wat voor anderen willen doen, in de sociale veerkracht van “mensen die beseffen dat ze samen sterker …

Ziek zijn als zelfstandig. Wat schuift dat ?

Laatste update : 01/07/2023 Als je ziek bent of een ongeval hebt gehad waardoor je jouw zelfstandige activiteit niet kan uitoefenen, ben je arbeidsongeschikt en heb je recht op een uitkering via je ziekenfonds. Tenminste, als je aan de voorwaarden voldoet. Wat zijn de voorwaarden voor een uitkering?  Als zelfstandige kan je vanaf de eerste dag …

In Nederland lanceert een zzp-platform haar eigen fonds voor arbeidsongeschiktheid

Zelfstandigen in zware beroepen zoals de bouw kunnen zich moeilijk verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid   Het Nederlandse platform “Zelfstandigen Bouw” komt met een eigen vangnet voor zzp’ers die arbeidsongeschikt raken. De organisatie zegt daarmee in het gat te springen die verzekeraars ‘niet willen of niet kunnen’ vullen. Nu is met moeite 20% van de zelfstandigen verzekerd …

Een derde zelfstandigen in België is een vrouw

Een op drie zelfstandigen in België is een vrouw. Dat blijkt uit de jaarlijkse barometer vrouwelijk ondernemerschap van de FOD Economie. De kloof met mannen verkleint in ons land jaar na jaar en het percentage vrouwelijke ondernemers ligt in België hoger dan het Europese gemiddelde. De cijfers over vrouwelijk ondernemerschap evolueren in de goede richting. …

Twee op vijf zelfstandigen kunnen nergens op terugvallen

Uit een enquête in Nederland, uitgevoerd in 2019, blijkt dat twee op de vijf zelfstandigen zonder personeel (zzp’er) niet over een voorziening voor ziekte of arbeidsongeschiktheid beschikken, zoals een verzekering of spaargeld.  Dat percentage loopt op naarmate het inkomen lager is. Als alle zelfstandigen zonder personeel in vijf inkomensgroepen worden verdeeld, heeft van de groep …