Het Broodfonds in Nederland

Persbericht Utrecht, 29 september 2020

Het Broodfonds staat als een huis en de aangesloten Broodfondsen zijn kerngezond

Dat komt naar voren uit de cijfers over de afgelopen negen jaar, waarin het aantal Broodfondsen doorgroeide van twee naar zeshonderd groepen met 27.000 deelnemers.

Ook in onzekere coronatijden blijven de Broodfondsen doen waarvoor ze zijn opgericht: onderlinge solidariteit organiseren.

  • De Broodfondsdeelnemers hebben in negen jaar 33,6 miljoen euro geschonken aan 4.068 ondernemers. Met de schenkingen konden de zieken hun rekeningen blijven betalen en kregen zij voldoende tijd om te herstellen en hun bedrijf weer op te pakken.
  • De gemiddelde duur van de schenkingen was zeven maanden. Van alle zieken was tweederde binnen een half jaar beter en 83 procent binnen een jaar.
  • Ondernemers die hun bedrijf eigenhandig hebben opgebouwd doen er alles aan om dat draaiende te houden. Het ziektepercentage onder Broodfondsleden is laag, gemiddeld tegen de 2 procent.

Betrokken

Broodfondsen zijn zo robuust omdat zij klein blijven: maximaal vijftig ondernemers. De deelnemers kennen elkaar. Veel Broodfondsen werken met een buddysysteem: enkele schenkers zorgen ervoor dat de zieke niet alleen staat tijdens het herstel.

Broodfondsalliantie

Solidariteit tussen de Broodfondsen onderling is springlevend. Groepen die tijdelijk geen volledige schenkingen kunnen doen vallen terug op de Broodfondsalliantie. Het grootste deel van alle schenkingen (98,4 procent) gaan via de eigen groep en 1,6 procent van alle schenkingen ging via deze alliantie.

Begrijpelijk

Broodfondsen op basis van vertrouwen hebben zich na 14 jaar constante groei bewezen. “Ziek zijn en daardoor een poosje niet meer kunnen werken, kan natuurlijk iedereen overkomen. Het Broodfonds vervult onze behoefte aan een betaalbare en begrijpelijke voorziening om bij arbeidsongeschiktheid op terug te kunnen vallen”. Veertien jaar geleden startten we met tientallen andere ondernemers het eerste Broodfonds in Utrecht.

Broodfonds.nl

Het Broodfonds is een arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor en door zelfstandig ondernemers, gebaseerd op schenkingen in onderling vertrouwen.