KOFonds in de pers – Het Kleine Ondernemers Fonds

Een kring van twintig tot vijftig ondernemers in een KOFonds beloven elkaar dat ze zullen steun bieden in geval een van hen ziek wordt. Ze willen dan samen zorgen dat de zieke elke maand 1000 euro ontvangt. Dat doen ze door elk een klein bedrag te schenken aan de ondernemer met gezondheidsproblemen.

Etion Magazine – Tekst: Peter Ooms

KOFonds – het Kleine Ondernemers Fonds

“Een KOFonds draait dus volledig om solidariteit en menselijkheid. Dit heeft niets te maken met fiscale voordelen of beleggen. Naast de financiële steun, willen we ook praktische hulp bieden om onze collega de moeilijke periode te laten overbruggen. Dat verloopt tussen mensen die elkaar kennen van de regelmatige vergaderingen en activiteiten. Dat maakt de ondersteuning heel direct. We gaan er ook vanuit dat een ondernemer zo snel mogelijk wil verder werken en niet streeft naar een lange periode met uitkeringen. Een eventuele fraudeur weet dat de benadeelde geen anoniem instituut is, maar een groep van ondernemers uit zijn omgeving die hem of haar ook persoonlijk kennen,” zegt initiatiefnemer Francis Demuynck.

Deelnemers betalen 250 euro bij het toetreden tot het fonds en sparen dan elke maand 100 euro op hun eigen rekening. Bedoeling is dat elke deelnemer na verloop van tijd een duizend euro ter beschikking heeft. Die som dient in de eerste plaats voor het geval de ondernemer zelf ziek wordt en zo een eerste periode kan overbruggen. Daarna komen de andere deelnemers van het fonds te hulp; ieder voor een beperkt bedrag. Op hun rekening maken ze een automatische betaalopdracht naar het KOFonds dat op die manier het geld verzamelt voor de zieke ondernemer.

De maandelijkse kosten bedragen dan nog eens tien euro voor de kost van administratie en lokale activiteiten. Ondernemers betalen voor een jaar dus 120 euro. Dat is een fractie van wat een klassieke verzekering gewaarborgd inkomen kost. Deelnemers hebben de mogelijkheid om de uitkering bij ziekte te verhogen, door zelf ook een hoger bedrag te sparen. Voor ondernemers in bijberoep ligt het bedrag lager.

Nederlands voorbeeld

KOFonds is opgestart door ondernemer Francis Demuynck, samen met zijn vrouw. Hij werkt sinds 2014 als een zelfstandige financiële consultant. Momenteel is hij voor een groot deel van zijn tijd aan de slag als stafmedewerker bij de intercommunale Leiedal in West-Vlaanderen. De idee om te starten met het KOFonds kwam er nadat een verzekeringsmaatschappij weigerde hem een bijkomende ziektepolis te verkopen omwille van een mogelijk gezondheidsrisico.

“Ik heb toen aan den lijve ondervonden hoe weinig alternatieven er dan overblijven. De extra verzekeringen voor gewaarborgd inkomen zijn bovendien heel duur. Daarom trok het mijn aandacht dat er in Nederland wél mogelijkheden zijn om solidair te zijn tussen ondernemers tegen een lage kost.”  

Het Belgische initiatief volgt het voorbeeld van het Nederlandse Broodfonds. Daar zijn niet minder dan 28.000 ondernemers aangesloten bij een van de 622 groepen op 195 locaties. Het systeem werkt intussen al meer dan vijftien jaar en breidt nog voortdurend uit. Ook in Nederland gaat het om lokale fondsen van maximaal vijftig ondernemers.

Ziektepercentage

Kandidaat deelnemers zijn natuurlijk ook bezorgd over extreme gevallen waarbij een ondernemer heel lang ziek blijft en zij dus in theorie lang blijven betalen. “Vanuit de ervaringen in Nederland weten we dat ondernemers niet vaak ziek zijn. De ziektegraad ligt in deze groep onder de twee procent. Vergeleken met bedienden – zes procent – en ambtenaren – acht procent – is dat erg beperkt. Daarnaast zit in het fonds ook een solidariteit vanuit de koepel (Stichting KOFonds) naar het individuele fonds ingebakken. Wanneer het uit te keren bedrag te groot wordt, dan kan er vanuit de centrale organisatie bijgesprongen worden.

Dat moet de individuen in het fonds ook beschermen: zij schenken gemiddeld een 25 euro per maand per zieke collega, met een maximum van 100 euro per maand. Deze schenkingen kunnen ook niet langer dan een jaar duren. Tegelijk willen we wel maken dat een lokaal fonds flexibel kan inspelen op specifieke situaties. Zij kunnen dan gezamenlijk beslissen om af te wijken van standaard regels”, zegt Francis Demuynck.

Langzame start

Het eerste KOFonds is opgericht in de Gentse regio waar intussen twaalf ondernemers zich engageren om elkaar te helpen. Bedoeling is om dit snel uit te breiden naar minstens twintig leden, zodat het fonds ook echt van start kan gaan. Francis Demuynck: “Een concept zoals het KOFonds heeft wel wat uitleg nodig en dat kan het best in vergaderingen waar mensen elkaar ook echt ontmoeten, niet via een digitaal kanaal.”

Koen Callaerts is de eerste voorzitter en de eerste leden komen vooral uit het samenwerkingsplatform voor zelfstandige coaches, consultants en trainers ubeon. Dat netwerk wil de individuele leden sterker maken op het zakelijke vlak door samen te werken, co-branding, onderlinge opleidingen enzoverder. “Binnen Ubeon zijn er intussen al een aantal subgroepen met mensen die samenwerken aan specifieke projecten rond marketing en sales, rond fiscaliteit en boekhouding of rond mentale ontwikkeling waar ik zelf actief in ben (Breinpiraten). Toen Francis me het idee van het KOFonds voorstelde, was ik meteen overtuigd van het nut daarvan. Het past ook perfect bij het uitgangspunt van Ubeon. Het sprak mij persoonlijk vooral aan omdat het overeenkomt met mijn gevoel van solidariteit”, zegt Koen Callaerts.

Hoewel het eerste fonds nog geen twintig leden telt, is het toch actief. “Wij sparen en we bouwen ons potje op. Dat verloopt helemaal zoals voorzien. Er is nog niemand ziek geworden dus hebben we nog geen ervaring opgedaan met hoe dat in zijn werk gaat. Ik denk dat veel ondernemers wel interesse hebben, maar eerst willen zien hoe het geheel in de praktijk verloopt. De ervaringen uit Nederland wijzen dat ook uit: het gaat eerst traag, maar het ontwikkelt zich daarna exponentieel.”