Loon naar werken: hoe bepaal je als freelancer een marktconform tarief?

Hoe bereken je als freelancer een correct tarief voor jouw dienstverlening? En hoe maak je van een zakelijke onderhandeling met een opdrachtgever een succes?

Elke maand vind je wel een artikel over het tarief van een freelancer.  Meestal zijn die geschreven door een HR-professional,  die al gauw een uitleg geeft over tarieven gecombineerd met financiële planning, basisvragen die je jezelf moet stellen, analyse van de markt, en factoren die een impact hebben op jouw tarief.

Op het einde van een dergelijk discours blijf je altijd op jouw honger zitten, en is de basisvraag nog steeds niet beantwoord.  “Hoeveel vraag ik nu?”

Je kan jezelf afvragen wat je op jaarbasis wil verdienen, met welke (beroeps)kosten je moet rekening houden, hoeveel uren per jaar je wil werken?  Vooral bij dit laatste punt betreft, wordt bij startende freelancers de lat soms te hoog gelegd.  Je werkt echt geen 360 dagen per jaar.  Reken realistisch op 200 werkdagen aan 8 uur.

Om een fair tarief te bepalen, kan je misschien even uitgaan van het standpunt van de opdrachtgever, en vragen welk brutoloon hij zou betalen voor een vaste werknemer.

En daar kan je mee aan de slag, zonder cursussen onderhandelingstechnieken te moeten gaan volgen : wat kost een werknemer in dienstverband ?

Om niet te horen tot de categorie van schrijvers die jou toch weer op jouw honger laten zitten, hierbij een berekening die tijdens een onderhandeling van pas kan komen:

  • Bovenop het brutoloon betaalt een werkgever zowat 30% patronale bijdrage
  • Naast het maandloon is er de eindejaarspremie en het vakantiegeld, de werkgever betaalt dus zowat 14 maanden, jij moet dit verdienen in 12 maanden
  • Daarnaast betaalt de werkgever nog allerlei extra voordelen, zoals hospitalisatieverzekering, groepsverzekering, maaltijdcheques, …  Die moet jij zelf voorzien
  • Voor sommige functies biedt hij nog een firmawagen met tankkaart.  Jij hebt ook vervoer nodig om jouw opdracht te vervullen
  • De opdrachtgever zorgt voor een goede werksfeer, collega’s, een bureau, laptop, software en hardware, …  De laptop en software betaal jij zelf
  • Een werknemer werkt wel 40 uren, maar krijgt als compensatie nog een aantal adv-dagen. Je komt soms in bedrijven waar op vrijdagnamiddag niet gewerkt wordt.

En nu even concreet.  Laat ons uitgaan van een brutowedde van 5.000€. Afhankelijk van jouw professionele situatie en carrière is dit te veel of te weinig? We nemen dit bedrag omdat je zo gemakkelijk de verhouding ziet tussen een brutoloon met daarbovenop extralegale voordelen tegenover een freelance uurtarief.

Basic moet je dus de volgende snelle berekening in je hoofd hebben bij onderhandelingen :

Uurtarief = bruto /100 x 1,40

Je bent niet zeker dat je 200 dagen zal werken op jaarbasis.  Je bent flexibel, werkt soms 3 uur, soms 10 uur per dag.  Een collectief verlof is voor jou een periode waarin je niets factureert.  De bovenstaande berekening toont aan dat je als freelancer per maand ongeveer het dubbele moet kunnen factureren van het bedrag dat je als brutoloon zou ontvangen.. 

Graag gedaan