Lucas kiest voor KOFonds

Hoi, ik ben Lucas. Binnenkort start ik als freelance IT-consultant.

Ik ben al volop bezig met de voorbereidingen, zoals het opzetten van een landingspagina zodat mensen mij kunnen leren kennen, ontwerpen van kaartjes en volop aan het vergelijken bij welke organisaties ik me ga inschrijven om zo mijn netwerk te kunnen uitbreiden.  

Eén van de andere dingen die ik graag wou regelen voor de start zijn de verzekeringen.  Ik weet daar allemaal niet zo veel van en ben dus bij een verzekeringsmakelaar langs gegaan zodat die mij wat meer wegwijs kan maken.  

Tijdens ons gesprek, kwamen we bij het onderwerp “inkomstenverzekering”. Ik had er nog niet echt bij stil gestaan maar besefte meteen dat dit belangrijk was voor een beginnend ondernemer zoals ik. Je weet maar nooit of je ziek wordt of een ongeluk krijgt.  In loondienst is dat natuurlijk allemaal netjes geregeld door de werkgever maar als zelfstandige moet je dat zelf voorzien.

IT specialist at work

Ik was verbaasd toen de makelaar de premie en uitkeringen simuleerde op basis van mijn gewenste inkomsten. De premie leek behoorlijk hoog te zijn, maar toen hij zei dat de dekking slechts 80% zou zijn in geval van volledige arbeidsongeschiktheid, was ik echt verrast.

Ik vroeg hem om verduidelijking. “Wat bedoel je precies met die 80%?” De verzekeraar legde me uit dat ik bij volledige arbeidsongeschiktheid slechts 80% van mijn inkomen zou ontvangen.

Om het beter te kunnen begrijpen, gaf ik hem een voorbeeld. “Stel, ik krijg een auto-ongeluk. Dit is niet ondenkbaar gezien mijn dagelijkse reizen en lange afstanden. Ik kan drie maanden lang niet naar mijn klanten vanwege gebroken benen. Krijg ik dan 80% uitkering?”

De verzekeraar antwoordde: “Dat hangt ervan af. Het kan zijn dat de verzekering oordeelt dat je als consultant nog steeds vanuit huis kunt werken. Het zou dus kunnen dat ze vinden dat je slechts 60% of zelfs 40% arbeidsongeschikt bent. Het is moeilijk te voorspellen. Bovendien is er ook een minimumpercentage vastgesteld. Als de ongeschiktheid onder de 20% valt, wordt er helemaal niets uitgekeerd.”

Aan de ene kant was ik blij met deze uitleg, want ik zou nooit zelf tot deze inzichten zijn gekomen. Aan de andere kant besefte ik dat ik een hoge premie zou betalen voor gewenste inkomsten zonder garantie dat ik financiële steun zou ontvangen als ik niet naar mijn klanten kon. De verzekering leek nuttig voor ernstige ziektes, maar niet voor alledaagse risico’s.

Een week later raakte ik in gesprek met een andere jonge ondernemer tijdens een netwerkevenement voor startende ondernemers. Hij vertelde me over KOFonds, een initiatief van ondernemers voor ondernemers. Dat inspireerde me, en ik begreep ook al snel dat dit de oplossing zou kunnen zijn voor mijn situatie: een hybride oplossing waarbij ik een reguliere, betaalbare  inkomstenverzekering zou afsluiten, aangevuld met KOFonds.

Op manier ben ik voldoende gedekt wanneer ik even een tijdje niet zou kunnen werken!  Tegelijk, kan ik ook andere ondernemers zoals ik helpen! Ik schreef me meteen in.