Partner met burn-out

Heeft je partner een burn-out? Dan legt dit een serieus gewicht op je relatie en je eigen gemoed. Hoe kan je er zijn voor je partner? En wat doe je beter niet?

Iemand met een burn-out is zowel fysiek als mentaal ‘opgebrand’ en niet meer in staat om te werken. Vaak voelt die zich lusteloos, doodmoe en snel overprikkeld. In deel 2 geven we enkele tips voor wie een partner met burn-out heeft.

Heeft jouw partner een burn-out? Dan is het belangrijk om te beseffen dat jij dit niet kan oplossen. Integendeel, jouw goedbedoelde adviezen kunnen net voor nog meer stress zorgen. Toch is het belangrijk om je partner te steunen in deze moeilijke periode.

Tip 1: neem de burn-out serieus

Het is niet altijd makkelijk om je in te leven in de burn-out van je partner.

Mogelijk probeer je de situatie te relativeren. Je denkt dat je er goed aan doet om je partner te sussen, maar voor de ander kan dit net erg frustrerend zijn. Want een onbegrepen gevoel zorgt voor nog meer negatieve gevoelens.

Aanvaard dus dat je partner er op dit moment door zit.

Tip 2: luister

Laat je partner aan het woord. Stel je open voor hoe die zich momenteel voelt, en probeer niet meteen met allerlei oplossingen op de proppen te komen.

Voor iemand die er doorheen zit, is het erg vermoeiend om in discussie te gaan over wat allemaal moet gebeuren om beter te worden.    

Zelfs al is je partner in jouw ogen even niet voor rede vatbaar, wees een luisterend oor zodat die zich veilig en comfortabel bij je voelt. Als je je partner te veel pusht, gaat die zich volledig voor je afsluiten.

Tip 3: lees je in over burn-out

Het is interessant om je in te lezen over het onderwerp. Zo begrijp je beter wat een burn-out inhoudt en hoe je partner zich voelt.

Belangrijk is wel om jezelf niet als therapeut op te stellen binnen je relatie. Probeer je partner te begrijpen, maar probeer de burn-out niet op te lossen.

Als jouw partner hiervoor open staat, kan je wel helpen om professionele hulp te zoeken om de burn-out aan te pakken.

Tip 4: beweeg samen in de buitenlucht

Iemand met een burn-out heeft geen fut meer om te werken, maar krijgt mogelijk wel nog energie van andere activiteiten.

Daarom kan het goed zijn om er samen op uit te trekken en te gaan wandelen of fietsen. Buitenlucht en beweging hebben een gunstig effect op mentale gezondheid. Samen iets actiefs doen, heeft ook een positieve invloed op jullie relatie.

Dring dit niet op aan je partner, want dan kan het averechts werken. Vraag bijvoorbeeld: “Ik ga even een wandelingetje maken, zin om mee te gaan?”. Als het antwoord ‘nee’ is, dring dan niet verder aan en probeer het later opnieuw.

Tip 5: wees geduldig

Een burn-out is vaak het gevolg van jarenlange verkeerde werk- of leefpatronen. Het is niet evident om hier zomaar van te herstellen. Dat is een proces van vallen en opstaan.

Dit vergt dus geduld, ook voor jou. Aanvaard dat je soms machteloos staat en jaag je daar niet in op.

Tip 6: denk aan jezelf

Omdat het niet goed gaat met je partner, komt er veel op jouw schouders terecht. Denk maar aan het huishouden, eventuele financiële zorgen nu je partner thuis zit, enz. Daarom is het belangrijk om ook aandacht te hebben voor je eigen welzijn.

Moet je constant op je tenen lopen thuis en voel je je energie wegsijpelen? Trek er dan af en toe alleen op uit, of doe iets leuks met vrienden.

Je hoeft je hierover niet schuldig te voelen, en je partner heeft niets aan je als jij er ook onderdoor gaat. Geef je grenzen aan en zeg duidelijk wanneer je iets voor jezelf wil doen. Als je dat nodig vindt, kan je ook zelf met een therapeut gaan praten.