Wooncoop

Een coöperatie is een zelforganisatie van burgers die samen een bedrijf beheren. Door zich te verenigen streven ze gezamenlijke doelen na die voor individuen onhaalbaar zijn. Meestal zijn die doelen sociaal en ecologisch van aard.

Een wooncoöperatie is een coöperatie waarbij de burgers zich verenigen om samen vastgoed te beheren. Meestal is het doel om wonen socialer en ecologischer te maken. Het is dus een autonome organisatie van personen die zich vrijwillig verenigen om hun woonbehoefte te behartigen, door middel van een onderneming waarvan ze samen eigenaar zijn en die ze democratisch controleren.  

Wooncoop is een wooncoöperatie die bestaat uit geëngageerde burgers die samen woonprojecten beheren. De burgers zijn samen eigenaar van de coöperatie, de wooncoöperatie bezit en beheert de gebouwen.

Zo combineert wooncoop voordelen van huren en kopen. 

  • Voordelen van kopen: je woont aan de werkelijke kostprijs. Hoe meer aandelen van wooncoop je bezit, hoe lager de maandlast.
  • Voordelen van huren: door via de coöperatieve vennootschap onze woningen te kopen, te bouwen en te beheren, worden de bewoners ontzorgd van heel wat taken.

Wooncoop is de grootste wooncoöperatie in Vlaanderen, maar gelukkig niet de enige.

Er zijn verschillende andere inspirerende voorbeelden:

  • Collectief Goed verwerft, renoveert en verhuurt leegstaande huizen, ten behoeve van grote gezinnen met een klein budget
  • Bindkracht huisvest 13 jonge mensen met een mentale en fysieke beperking, neemt alle zorg op zich en biedt de bewoners een warme thuis. 
  • Het Abtshof beheert een vierkantshoevein de dorpskern van Borlo.
  • IBK is een multistakeholdercoöperatie. Zowel de projectontwikkelaar, de aannemers en de bewoners zijn coöperant.

Meer weten over wooncoop ?